Hiking dhe alpinizëm

Eksploroni Tepelenën me një sërë shtigjesh, ku do të zbuloni një peisazh të egër, të thyer dhe male të mrekullueshme. Ka disa shtigje që do t'ju lejojnë të eksploroni vendet më të bukura në rajon, duke përfshirë por pa u kufizuar me shtigje historike, të përdorur për herë të parë mijëra vjet më parë. Në këtë hapësirëmund të gjeni përshkrime dhe informacione bazë rreth shtigjeve individuale të ecjes, së bashku me një hartë interaktive. Dhe para se të shkoni, lexoni disa masa paraprake të sigurisë!

Masat paraprake të sigurisë

Malet e Tepelenës nuk janë vetëm të bukura dhe madhështore – ndonjëherë, ato mund të jenë edhe të rrezikshme dhe të braktisura. Çdo turist duhet të përgatitet në përputhje me rrethanat. Ne kemi mbledhur disa rekomandime dhe disa këshilla që duhet t'i ndiqni sa herë që vizitoni. Mos e mbivlerësoni veten Planifikoni udhëtimin tuaj në mënyrë që të udhëtoni gjithmonë gjatë ditës. Nëse nuk jeni në gjendje fizike jashtëzakonisht të mirë dhe të stërvitur për terrene malore, gjithmonë duhet të llogaritni një rezervë kohore në një raport të ngjashëm. Mbani gjithmonë ushqim dhe ujë të mjaftueshëm Ndonëse mund të jetë e vërtetë që mundësia për të gjetur një përrua ose burim uji pëergjatë rrugës është mjaft i lartë në këtë mjedis, mund të ndodhë (veçanërisht gjatë verës!) që burimi i ujit të jetë i thatë. Nëse nuk jeni 100% i sigurt se ka një burim uji në rrugën tuaj, mbani gjithmonë mjaftueshëm me vete, e njëjta gjë vlen edhe për ushqimin bazë. Mbani një telefon celular të karikuar plotësisht dhe kontaktet e urgjencës Kontaktet mund t'i gjeni këtu. Në disa vende, nuk ka sinjal të disponueshëm.
Numrat e emergjencave/SOS

 • AMBULANCA - 127
 • ZJARREFIKESE - 128
 • POLICIA E SHTETIT - 129
 • SHERBIMI I EMERGJENCES - 112
 • Mos i lini shtigjet zyrtare

  Malet dhe kanionet ndonjëherë mund të jenë konfuze dhe të ashpra. Përpiquni të qëndroni pas shtigjeve, KURRË MOS U LARGO PREJ TYRE PA GPS DHE NJË SASI TË MJAFTUESHME FURNIZIMESH!

  Mësoni disa fjalë në shqip

  Banorët vendas janë zakonisht shumë të hapur ndaj turistëve dhe mikpritja e tyre është e jashtëzakonshme, megjithatë është me vend të përmendet se shumica e tyre nuk flasin asnjë gjuhë të huaj. Mund të jetë e dobishme të dini (ose të paktën të mbani në një copë letër) të paktën disa fjalë dhe fraza bazë në shqip.

  Njoftoni dikë për qëllimet tuaja

  Është e rëndësishme që gjatë rrugës të lini disa informacione për planet tuaja në çdo destinacion (ku jeni nisur, sa kohë planifikoni të qëndroni, sa prej jush jeni atje, numrin tuaj të telefonit). Në rast se bëni një gabim ose ndodh diçka e paparashikueshme, është e rëndësishme që dikush tjetër të dijë për udhëtimin tuaj. Edhe nëse shkoni vetëm për një shëtitje të shkurtër, bëni një shënim në librin më të afërt të provave ose njoftoni një nga vendasit - qoftë pronar i një bujtinë, ose një burrë që ju ftoi të shijoni pak raki dhe djathë.

  Zgjidhni pajisjet e duhura

  Mos harroni kurrë të zgjidhni këpucët dhe rrobat tuaja në përputhje me kohën e vitit dhe terrenin. Këtu bie shi edhe gjatë verës. Mbani gjithmonë një çantë gjumi, një tendë ose pajisje të tjera që mund të bëhen strehë. Shqiptarët janë mësuar me kushtet lokale dhe stili i tyre i veshjes e reflekton këtë, ndaj ju këshillojmë të mos frymëzoheni prej tyre në këtë çështje.